Cautare in director firme
Categorii firme   

   Constanta
   Mijloace de transport
   Acte necesare
   Divertisment
   Retete culinare

   Curs ValutarConvertor Valutar
   Retele ATM/BANCOMATE
   Parteneri
Magazin pescuit
Pescuit
Program Facturi
Piatra Neamt


    Statiunile de pe litoralul romanesc
- Mamaia -

 
 
    Statiunea MAMAIA este asezata pe o fasie de nisip care separa apele sarate ale Marii Negre de apele dulci si linistite ale lacului Siutghiol.

    Plaja de la Mamaia se intinde pe o lungime de 8 km in directia nord-sud cu o expunere totala a razelor soarelui dinspre rasarit. Largimea maxima este in partea de nord. Suprafata aproximativa este de 200 ha. Aproape pretudindeni grosimea stratului de nisip este de peste 3 m.

    Printre primele constructii incepute in anul 1906 s-a numarat edificiul bailor Mamaia dupa proiectul arhitectului Petre Antonescu. Baile Mamaia sunt inaugurate oficial la 22 august 1906, transportul constantenilor fiind asigurat de un tren intr-un timp record de o ora si treizeci de minute. Numarul turistilor in anul 1906 a atins cifra de 45.000.

    Dupa 1919 incepe organizarea statiunii, prin nivelarea dunelor de nisit, se construieste Cazinoul, primele vile particulare si un hotel. In anul 1919 constructiile din statiune ard. In 1934 incepe reconstructia Cazinoului si se construieste resedinta regala-Castel.

    In anul 1935 este inaugurata Casa bancilor, apartinand Societatii “Salvamar”, realizata de arhitectul I Capuseanu, sub forma unui elegant transatlantic. Aceasta frumoasa constructie a fost demolata in 1965.
    In perioada 1935-1938 s-a construit “Grand hotel Rex”, cunoscut pana in anul 1990, cu numele “International” sub conducerea arhitectilor G.M. Cantacuzino si V.S. Arion.

    In anul 1944 statiunea Mamaia dispunea de 30 de vile particulare si 2 hoteluri: Cazino si Rex.

    La 15 octombrie 1958 se constituie Intreprinderea de hoteluri si restaurante Mamaia din bunurile nationalizate la 11 iunie 1948.

    In anul 1973 s-a realizat Satul de vacanta in spiritul traditional al arhitecturii romanesti. Zeci de casute reprezentand aproape toate zonele tarii isi etalaleaza produsele specifice zonei, atat alimentare cat si mestesugaresti. In anul 1976 se dau in folosinta restaurantele cu specific: Orient, Vatra si Hanul Piratilor.

    Mamaia de azi, ca urmare a investitiilor facute de municipalitatea Constanta in amenajarea spatiilor verzi, a parcarilor moderne, cu alei strajuite de lumini fluorescente care se intrec in apele marii cu luminile stelelor, isi merita cu adevarat numele de “Perla Marii Negre” nu numai datorita frumusetilor sale arhitectonice, dar si datorita frumusetilor pe care le ofera gradinile.

    In ultimii ani, oaspetii litoralului pot admira la Mamaia palmierii adusi din zonele calde sa infrumuseteze peisajul colorat si odihnitor. Despre Mamaia cei care isi petrec aici concediul vorbesc ca despre “ o realizare a geniului romanesc”, isi arata admiratia in legatura cu “stilul modern si maret al hotelurilor si restaurantelor”, isi exprima parerea ca este “un paradis al litoralului romanesc”, o compara cu statiuni celebre ca Miami, Palm-Beach, Santa Barbara, sau Nice. Si acestea sunt numai cateva din miile de aprecieri inscrise in cartea de aur a statiunii.

[Simion Tavitian]

 
 
   Utilizator Nou
Termeni si conditii
Creeaza-ti un cont

   Acces Membri
Login
Recuperare parola
   Eveniment
Expozitie de carte
Exista in biblioteca
Teatru


   Trimite felicitari virtuale
   Statiuni litoralul romanesc
   Cantec pentru voi

   Publicitate

   Coduri postale
   Cupoane de reduceri

   Contact
Sugestii si comentarii


 
eXTReMe Tracker
    FIRME NOI  |  INDEX  |  ADAUGA  |  LINK CATRE NOI  |  RECOMANDA-NE  |  BOOKMARK
Copyright ©2018 Pagini De Constanta - Toate drepturile rezervate. Termeni de utilizare |  Confidentialitate |  Contact