Cautare in director firme
Categorii firme   

   Constanta
   Mijloace de transport
   Acte necesare
   Divertisment
   Retete culinare

   Curs ValutarConvertor Valutar
   Retele ATM/BANCOMATE
   Parteneri
Magazin pescuit
Pescuit
Program Facturi
Piatra Neamt


    Eveniment

 
 
    EXPOZITIE DE CARTE

    Expozitia este dedicata scriitorului german Heinrich Mann.

In perioada 15 - 31 martie 2010, sediul bibliotecii, parter.

"Heinrich incepe sa scrie la varsta de 13 ani, dar nici articolele sale, publicate cu precadere in revistele berlineze, nici primul sau roman, Intr-o familie (1894), nu-i aduc succesul, de aceea oscileaza intre cariera de scriitor si cea de pictor.
Doar dupa primirea favorabila a romanului In tara trantorilor (1901) se dedica literaturii. In anii 1920 analizeaza posibilitatea dezvoltarii democratice a Germaniei in foiletoane si eseuri politice si duce o viata mondena deosebit de activa.
Agresiunea regimului nazist il determina sa plece in exil, in Franta, iar izbucnirea razboiului il convinge sa faca drumul lung al traversarii oceanului in statele Unite. In 1931, Heinrich Mann si Albert Einstein au redactat o rasunatoare scrisoare adresata Ligii Internationale a Drepturilor Omului, de protest vehement impotriva regimului iugoslav si a recrudescentei urii etnice, ca urmare a asasinarii istoricului si politicianului croat Milan Sufflay, de catre agenti ai politiei secrete iugoslave.

Scrie monumentala epopee istorica a lui Henric al IV-lea: Tineretea regelui Henric al IV-lea (1935) si Implinirea regelui Henric al IV-lea (1938). Credinta in capacitatea de evolutie a omenirii, profunzimea ilustrarii, frumusetea limbajului si a compozitiei ridica aceste romane la nivelul celor mai reusite scrieri ale secolului al XX-lea. Volumele de eseuri ale lui Heinrich Mann (Puterea si oamenii, 1919, Dictatura mintii, 1923, Sapte ani, 1929, Spirit si fapta, 1931) sunt probe evidente ale umanismului sau funciar si ale unei gandiri clare si concise." (Gelu Culicea, bibliotecar)

Numele si renumele lui Heinrich Mann se disipeaza in memoria europeana, ca ambitia de a urma adevarul si dreptatea Óntr-o constiinta mediocra.
Insa Heinrich Mann a descris intr-o maniera deosebita fascinatia suferintei, singuratatea imploziva, aripile fine ale visului, insufletirea dragostei, mizeria paiatelor, larvele ingamfarii si gloriei, voluptatea eliberarii, violenta gandirii grabite; a zugravit in cuvinte crestete si abisuri, stanci si flori, furtuni si doruri.
S-a nascut in orasul Lubeck, fosta capitala a Ligii Hanseatice, intr-o familie care a dat multi artisti Germaniei si lumii, primul dintre ei fiind, conform criticilor, fratele mai mic al lui Heinrich, Thomas.
Prozele celor doi scriitori sunt, cum e de asteptat la marii creatori, foarte diferite. Dezgustat de realitatile sociale ale tineretii sale, dominate de intriga, coruptie, parazitism, Heinrich joaca nu de putine ori cartea satirei, titlurile scrierilor lui fiind argumente la indemana: Tara trantorilor, Tara huzurului (cu subtitlul: roman din lumea buna), Ura: istoria Germaniei contemporane.

Ingerul albastru, personaj creat de Heinrich Mann in romanul Profesorul Unrat (in traducere din limba germana: Profesorul Gunoi ori Lepadatura), a fost pictat cu acuarela nemuririi de catre Marlene Dietrich in filmul din 1930 al regizorului Joseph von Sternberg.

    LUMEA BARBATILOR IN LUNA FEMEILOR.

Realizata de serviciul Imprumut de documente la domiciliul utilizatorilor. Responsabil de expozitie: Mihaela Pita, bibliotecar.

Expozitia este dedicata relatiei dintre maturitatea masculina si ingenuitatea feminina.

In perioada 8 - 31 martie 2010, sediul bibliotecii, etajul 1.

Barbati fiind, suntem deseori pusi in banca acuzatilor de catre sotii, prietene, colege: "nu ne intelegeti, nu faceti eforturi sa va puneti in locul nostru, nu cititi psihologie feminina, nu priviti suficient de des si destul de atent in sufletul nostru complicat dar nu la fel ca fenomenul El Nino sau tesatura de pase a echipei voastre de suflet!".

Adevarat, nu zic nu, in multe cazuri. Suntem insa la dispozitia voastra aproape toata ziua: va asteptam cu orele (chiar in ploaie si zloata) cand intarziati la intilnire, va felicitam dupa trecerea examenului ori va oferim umarul sa plangeti la picarea lui, va caram geamantanele, va aerisim catelul in parc, va oferim bratul (si numele) la starea civila, cumparam inca un televizor pentru bucatarie, asteptam cuminti in atmosfera cu miros de orz verde la magazinul de pantofi, facem economii sa va cumparam parfumul favorit. Ne gandim la voi si cand nu credeti, va admiram si fara sa o spunem. Si sa nu uitam ca am subscris, de nu chiar inventat, luna martie ca luna a femeilor, si ca, la fel cum viata noastra este goala fara voi, bucuria voastra este ciuntita daca nu o impartiti cu noi, barbatii.

In luna martie atitudinile barbatilor nefavorabile femeii in genere si in particular se vad mai bine, in timp ce comportamentele pozitive sunt catalogate drept normale. Expozitia noastra incearca sa puna pe tapet acest mic paradox al primaverii. (Ionel Alexe, bibliograf)

 
 
   Utilizator Nou
Termeni si conditii
Creeaza-ti un cont

   Acces Membri
Login
Recuperare parola
   Eveniment
Expozitie de carte
Exista in biblioteca
Teatru


   Trimite felicitari virtuale
   Statiuni litoralul romanesc
   Cantec pentru voi

   Publicitate

   Coduri postale
   Cupoane de reduceri

   Contact
Sugestii si comentarii


 
eXTReMe Tracker
    FIRME NOI  |  INDEX  |  ADAUGA  |  LINK CATRE NOI  |  RECOMANDA-NE  |  BOOKMARK
Copyright ©2018 Pagini De Constanta - Toate drepturile rezervate. Termeni de utilizare |  Confidentialitate |  Contact